Voldoet jouw kantoorinrichting aan de Arbowet?

Het zal voor niemand een verrassing zijn als we zeggen dat het belangrijk is om een kantoor van goede functionaliteiten te voorzien. Een kantoorinrichting moet voor zowel medewerkers als bezoekers een goede en fijne omgeving zijn, een plek waar je je op je gemak voelt. Zo moet er voldoende ruimte zijn voor werkplekken, mag het niet te koud of te warm zijn en moeten er geschikte bureau’s en stoelen staan.

Arbo wetgeving kantoor is van groot belang voor de werkomgeving, omdat het ervoor zorgt dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Dit is belangrijk voor het welzijn van de werknemers zelf, maar ook voor de continuïteit van jouw bedrijf.

Waarom is er een Arbowet?

Er is een arbo wet omdat het belangrijk is om te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Werkgerelateerde gezondheidsproblemen kunnen leiden tot hoge kosten voor bedrijven en kunnen ook invloed hebben op de productiviteit en het welzijn van de werknemers.

De arbo wet is ingesteld om te zorgen dat werkgevers de juiste maatregelen nemen om de werkomgeving veilig en gezond te houden. Er zijn specifieke eisen die van toepassing zijn op deze omgevingen, zoals: 

  • Goede verlichting: Er moet voldoende licht zijn op de werkplek om te kunnen werken. 
  • Goede ventilatie: Er moet voldoende verse lucht aanwezig zijn om te voorkomen dat werknemers last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of andere gezondheidsproblemen. 
  • Comfortabele werkplekken: Er moeten comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplekken zijn, zodat werknemers niet last krijgen van rugpijn of andere gezondheidsklachten. 
  • Veilig computergebruik: Er moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat werknemers last krijgen van RSI (Repetitive Strain Injury) of andere gezondheidsproblemen door het gebruik van computers.

Het is belangrijk om te zorgen dat de arbo wetgeving op het kantoor of bureau wordt nageleefd, om te voorkomen dat werknemers gezondheidsproblemen krijgen of afgeleid raken door onveilige of oncomfortabele werkomstandigheden.

Een up-to-date Arbo Wetgeving Kantoor

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je wilt dat werkplekken comfortabel en ergonomisch ingericht zijn: 

  • Een bureaustoel met verstelbare rugleuning, armleuningen en zitting kan helpen om rug- en nekklachten te voorkomen. 
  • Een bureau dat op de juiste hoogte is voor de werknemer kan helpen om rug- en nekklachten te voorkomen. 
  • De monitor moet op ooghoogte zijn, zodat de werknemer niet hoeft te knijpen met zijn ogen of te veel naar beneden of naar boven hoeft te kijken. 
  • De werknemer moet de mogelijkheid hebben om zijn benen te bewegen en om af en toe op te staan om te stretchten. 
  • De werknemer moet de mogelijkheid hebben om zijn handen en polsen te ondersteunen als hij aan het typen is, om RSI (Repetitive Strain Injury) te voorkomen.

Niet te warm, niet te koud

Werken in een gezonde ruimte is noodzakelijk. Ook de temperatuur is een belangrijk onderdeel op een kantoor, dat mogen we zeker niet vergeten. Er zijn over temperaturen officiële regels vanuit de Arbowet. Wel is er een indicatie voor een aangename temperatuur op kantoor. In de zomer bijvoorbeeld, wordt er aangeraden de temperatuur tussen de 23 en 26 graden te houden. Wanneer het warmer is dan 26 graden op kantoor dan is er sprake van extra fysieke belasting voor de werknemers.

Maar wat als het te koud is op de werkplek? Dan kunnen je medewerkers juist last krijgen van stijve ledematen en concentratieproblemen. Ook technische mankementen spelen een rol wanneer het te warm of te koud is, denk aan computers die slomer zijn en batterijen die sneller leeglopen. Om voor iedereen een aangename werkomgeving te creëren, is het belangrijk om samen met alle collega’s te overleggen wat een aangename temperatuur is.

Hulp nodig op het gebied van arbo-eisen?

Als je twijfelt of jouw kantoorinrichting voldoet aan de Arbowet, kan TwoWork interieur advies je helpen bij het onderzoeken van de huidige situatie en het geven van advies over eventuele verbeteringen. Zo creëren wij ruimtes die raken.